'Ontoerekeningsvatbaar' genomineerd voor Prix Europa

Geplaatst op: 11/09/2020

Gisteren maakte Prix Europa zijn nominaties bekend voor het festival dat eind oktober doorgaat in Potsdam, Duitsland. 'Mental Cases', de internationale titel voor ons programma 'Ontoerekeningsvatbaar', werd genomineerd in de categorie 'Best TV Documentary'.

In de vierdelige reeks 'Ontoerekeningsvatbaar' (uitgezonden op Canvas) gaan tien geïnterneerde mensen de uitdaging aan om samen met een gerenommeerde artiest een kunstwerk te maken. Allemaal hebben ze mentale problemen en die zijn even uiteenlopend als de delicten die ze hebben gepleegd en waarvoor ze zijn geïnterneerd.  Sommigen zijn in een psychiatrisch centrum terechtgekomen, anderen zijn achter de tralies beland. Maar dan wel zonder datum van vrijlating in het verschiet. Zonder het doorlopen van een therapietraject is er geen vrijlating mogelijk. Zonder inzicht geen tweede kans. 

Doorheen de reeks trachten tien kunstenaars hun projectpartner voorzichtig te doorgronden. Geleidelijk aan gunnen de geïnterneerden hen een blik in hun leven, in hun hoofd, in hun ziel. En stukje bij beetje begin je als kijker beter te begrijpen wat dat nu eigenlijk betekent, “ontoerekeningsvatbaar” zijn.

Het Prix Europa-festival gaat door van 18 tot 25 oktober in Potsdam. De uitreiking van de televisie-awards gebeurt tijdens een online ceremonie, ergens tussen 18 en 21 oktober.