'Emergency call': 'De Noodcentrale' krijgt Amerikaanse remake

Geplaatst op: 04/09/2020

Amazing! Awesome! Het internationale succes van De Noodcentrale (Eén), na drie seizoenen uitgegroeid tot een Vlaamse klassieker, blijft zich doorzetten.

Het format dat bij ons calltakers van de noodcentrales van 100/112 en 101 volgt, werd de afgelopen jaren al aan verschillende buitenlandse zenders verkocht en zal binnenkort ook te zien zijn in de VS. Op de Amerikaanse zender ABC, één van de grootste spelers in de VS, zal Emergency Call 10 weken lang te zien zijn in prime time vanaf 28 september.

Mikhaël Cops (bedenker van het format De Noodcentrale, programmadirecteur bij De chinezen) : “Dit is geweldig nieuws voor ons. We wisten al langer dat er interesse bestond vanuit de VS, maar dat ABC ons format zou gaan maken, daar konden we enkel van dromen. Het gebeurt tenslotte niet elke dag dat een Vlaams programma opgepikt wordt door een Amerikaanse major.”

De Amerikaanse kijker zal oproepen kunnen volgen in noodcentrales in het afgelegen Alaska, de metropool Texas, het landelijke Wisconsin, het bergachtige Utah en het bruisende New Orleans. Anders dan bij ons kozen de Amerikanen voor een presentator in beeld: acteur Luke Wilson – bij ons vooral bekend van films als Legally Blonde en The Royal Tenenbaums – zal de presentatie op zich nemen.

Mikhaël Cops: “Vorig jaar kregen we al een eerste pilot toegestuurd, gedraaid in Austin, Texas. Die vond ik al redelijk indrukwekkend. Je merkt dat ze daar toch met andere budgetten werken (lacht). En niet onbelangrijk: erg goed gemaakt. We hebben er dus alle vertrouwen in dat het een straffe reeks wordt.”

De noodcentrale werd eerder al verkocht aan acht landen: Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Australië. Ook in Wallonië kwam de reeks op antenne als Appel d’urgence: op RTL-TVI werden reeds vier seizoenen uitgezonden, geproduceerd door De chinezen, dat het originele format bedacht en maakte.

Olivier Goris (netmanager van Eén en Canvas): “De Noodcentrale is een ijzersterk tv-programma op Eén. Het is meeslepende én ontspannende televisie omwille van de juiste balans tussen grote aangrijpende gebeurtenissen en grappige kleine verhalen. Dankzij de getalenteerde ploeg van De Chinezen zijn de eerste drie seizoenen uitgegroeid tot een groot succes. Het is dan ook geweldig om te zien dat dit straf TV-format erkend wordt in het buitenland. Ik kijk alvast uit naar de Amerikaanse versie op ABC.”

De Noodcentrale wordt al enkele jaren uitgezonden op Eén, kreeg in Vlaanderen veel positieve reacties en trok elk seizoen gemiddeld een miljoen kijkers.