4x7-doxu 'Our Song to War' geselecteerd voor Cannes

Geplaatst op: 18/04/2018

'Our Song to War’ van Juanita  Onzaga is geselecteerd voor de 50ste editie van de Quinzaine des Réalisateurs tijdens het Internationaal Film Festival van Cannes (8 – 19 mei). De film is een productie van Rana Films en De Chinezen, en kaderde binnen de reeks '4x7'

De hybride documentaire ‘Our Song to War’ is de tweede kortfilm van de Colombiaans-Belgische Juanita Onzaga. Haar eerste kortfilm ‘The Jungle Knows You Better Than You Do’ werd vorig jaar geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar het de Juryprijs voor Beste Kortfilm in de selectie ‘Generation 14plus’ won. “Naar Cannes gaan is altijd al een droom geweest. Ik voel me dus meer dan vereerd dat mijn tweede kortfilm geselecteerd werd voor de Quinzaine des Réalisateurs. Ik ben iedereen enorm dankbaar die geholpen heeft om deze films mogelijk te maken”, aldus Onzaga. “Het hele proces was een avontuur vol verbeelding en moed.”

‘Our Song to War’ is opgenomen in het emblematische dorp Bojaya, Colombia. Bojaya is een Afro-Colombiaans dorp dat tijdens de Colombiaanse oorlog het grootste bloedbad heeft gekend. In deze tijden van politieke turbulentie in Colombia komt de kortfilm als een gedicht van verzoening tussen de wereld van de levenden en die van de doden – de verloren zielen en geesten die gedurende 50 jaar oorlog over de Colombiaanse landschappen hebben gevolgen. Het is een roep naar de overgang van herinneringen aan de oorlog naar iets anders, naar magisch-realistische verhalen en mythes. Een visie over een mystieke dialoog tussen leven en dood, die een manier kan zijn om een nieuw evenwicht te vinden na zo’n lange oorlog. “Het is volgens mij erg belangrijk om juist met de dood om te gaan. We moeten kunnen vergeven en verdergaan. De mensen in Bojaya hebben de hel meegemaakt en leven nu zo vredig en kalm, zoiets is echt uitzonderlijk. Die wedergeboorte na de oorlog wou ik graag vastleggen.”