Gek en geniaal vanaf 29 november

Posted on: 16/11/2017

Acht psychose-gevoelige mensen maken met de hulp van een gerenommeerde kunstenaar een eigen kunstwerk. Een vierdelige televisiereeks over de grens tussen creativiteit en psychische kwetsbaarheid.   

Gek & Geniaal schetst een beeld van acht mensen die elke dag met een psychose-gevoeligheid proberen te (over)leven. Een leven zonder, lijkt voor hen haast onmogelijk om zich voor te stellen. Met een oprechte openheid laten de deelnemers in hun hoofd en ziel kijken. Ze gunnen zo een inkijk in hun alledaagse leven en persoonlijke lijdensweg.

Acht bekende kunstenaars ontmoeten elk voor het eerst een deelnemer uit deze kwetsbare groep. De blinde date is een ontmoeting waarbij niets moet, maar vooral alles kan. Raf Walschaerts, Lieve Blancquaert, Luc Tuymans, Lize Spit, Koen Vanmechelen, Rick De Leeuw, Peter Rogiers en Willem Vermandere helpen de deelnemers hun psychotische ervaringen via de kunst te verbeelden. Het engagement van deze groep kunstenaars van eigen bodem is, naast erg groot, ook heel gevarieerd. De duo’s zoeken samen naar een eigen kunstvorm, of het nu woord, beeldhouwen, schilderkunst of muziek is.

Ik heb het gevoel dat als je aan die steen bezig bent, 
dat je alles vergeet. 
(Peter, 48 jaar)

De televisiereeks is een samenwerking met ‘Te Gek?! en hun campagne rond psychoses (‘ik trap gewoon door’). Net als deze organisatie wil de reeks geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken. Ook over psychoses bestaan er veel misvattingen. Meer nog, deze onbegrijpbare term en aandoening wordt vaak angstvallig vermeden als gespreksonderwerp. Wat een psychose is, en wat het met iemand doet, is niet alleen moeilijk te vatten, maar nog moeilijker om uit te leggen. Net op zo’n moment brengt kunst soelaas.

Psychose is een soort van illusie; 
een droom of een idee, dat uw realiteit wordt. 
(Allesandro, 24 jaar)

Gek & Geniaal is geen rechtlijnige documentairereeks. In zijn tempo, beeldvoering en verteltechniek, plooit de reeks zich naar de wanorde van een psychose. Met veel aandacht voor schoonheid en met kunst als rode draad, schetst de reeks een zo eerlijk mogelijk beeld van leven met een psychose-gevoeligheid. De onconventionele thematiek, de openhartige inkijk in het leven van de deelnemers en het engagement van de kunstenaars, maken deze reeks anders; soms gek, maar hopelijk vooral geniaal.